Din kurv

Hjernen bliver bedre af at dufte til ting, når vi sover

Hjernen bliver bedre af at dufte til ting, når vi sover


Det er ofte vores lugtesans, vi glemmer at forkæle, men det viser sig, at nogle dufte kan hjælpe hjernen, især når vi bliver ældre. Forskere fra University of California, Irvine har fundet ud af, at hvis luften dufter godt, kan det forbedre vores evne til at tænke og huske ting. De testede det på 43 ældre mænd og kvinder. Resultaterne tyder på, at ved at sprede dufte i soveværelset før sengetid, kan man måske bremse problemer med hukommelsen eller sygdomme som demens.

Det er vigtigt at holde hjernen aktiv, når vi bliver ældre. Det handler ikke kun om at løse krydsord, men også om at fylde vores omgivelser med ting, der stimulerer vores sanser. Det samme har man set hos dyr, hvor dufte kan hjælpe deres hjerne til at tilpasse sig.

Da vi mennesker bliver dårligere til at lugte, før vi mister vores tankeevner, og da et tab af lugtesans også betyder tab af hjerneceller, er der en stærk forbindelse mellem lugtesansen og hjernen. "Lugtesansen er direkte forbundet med vores hukommelse," siger neurobiolog Michael Yassa.

Forskerne testede ideen ved at give halvdelen af deltagerne naturlige olier med forskellige dufte, som de skulle bruge i deres hjem hver aften i seks måneder. De andre fik en falsk duft. Efter seks måneder viste tests, at dem, der duftede til de rigtige olier, havde forbedret deres hjernefunktioner med 226%. En scanning viste også ændringer i hjernen hos dem, der duftede til de ægte olier.

Forskerne vil nu teste, om det samme gælder for folk, der allerede har mistet noget af deres tankeevne. Så det ser ud til, at det at give din næse noget at lave, når det er mørkt og stille, kan være en rar måde at træne hjernen på om natten." Fortsæt