Din kurv

News

Dårlig luft i dit soveværelse påvirker din søvn

Dårlig luft i dit soveværelse påvirker din søvn

Dårlig luft kan forringe hjemmets indeklima, og det kan være skyld i diverse gener.

Derfor er det vigtigt, at man sørger for at have så ren en luft som muligt, hvilket man bl.a. kan opnå ved hjælp af udluftning, ventilation og rengøring.

Herunder gennemgås, hvad der er skyld i et dårligt indeklima, og hvad man kan gøre for at komme det til livs.

Høje temperaturer er lig med dårlig luft

Dårlig luft kan først og fremmest være et resultat af den forkerte temperatur. Er temperaturen for høj, vil luften typisk blive tung.

Den ideelle temperatur i hjemmet ligger omkring 20-22 grader og må helst ikke overstige 23 grader, for så vil man kunne begynde at mærke, at luften er væmmelig at befinde sig i.

Man skal derfor være opmærksom på, at man har den rette temperatur og så vidt muligt forsøge at regulere den, så den ikke overstiger de maksimale 23 grader.

Gør rent jævnligt og slip for skadelige støvpartikler

Mangel på rengøring kan også medvirke til et dårligt indeklima. Sørg for at få fjernet alt synligt snavs der er at finde på diverse overflader.

Derudover skal man også være opmærksom på støv fra sengetøj og tæpper, som har godt af at blive rystet og luftet jævnligt. Ligesom man skal være obs på snavs, der trækkes med ind udefra fra fx sko, børn eller kæledyr.

Hvis man mærker, at luften er dårligere end normalt, så kan det altså være værd at overveje at hive støvkosten frem en ekstra gang.

Pas på fugten

Indeklimaet kan også påvirkes af fugt. Et fugtigt klima stammer ofte fra badning, tørring af tøj og madlavning. Man skal derfor sørge for at få ventileret ordentlig ud ude på badeværelset og lufte ud, når man har været i bad.

Ligesom det kan anbefales ikke at tage for lange bade. Tørring af vasketøj skal så vidt muligt også foregå udenfor, da luften kan lide stor skade fra den fugt, som tøjet afgiver, hvilket kan være usundt at indånde.

Når man laver mad, skal man sørge for at bruge emhætten og lufte ud, når man er færdig, så eventuel fugt og os kan komme ud af boligen og ikke sprede sig til andre rum. Fugt kan også medvirke til skimmelsvamp, hvilket kan være sundhedsfarligt at bo i, hvorfor det altså er yderst vigtig, at man er opmærksom på at få ledt fugten ud af hjemmet.

Luft ud mindst en gang om dagen

Er man dårlig til at få udluftet i hjemmet, så kan det også medføre til, at luften forringes. Sørg for at åbne vinduerne mindst en gang om dagen, så der kan strømme frisk luft ind.

Det skal man især huske at gøre i vintermånederne, hvor det ellers er nemt at forfalde til at forblive indendørs med lukkede vinduer og godt skruet op for varmen. Vaner som altså skriger på et dårligt indeklima.

Forbedr søvnen med et sundt indeklima

Udluftning er især vigtigt i soveværelset. Her er mange mennesker forfalden til at lukke døre og vinduer for at få ro og mørke om natten, men på den måde kan luftkvaliteten forringes betydeligt i løbet af natten, især hvis man ikke har noget ventilation i rummet.

Sover man i et indelukket klima, kan det også have stor betydning for søvnen, det viser flere store undersøgelser. Og dårlig søvn fører til ringere livskvalitet i hverdagen, hvorfor det er alfa omega, at man får styr på luften i soveværelset, så man kan præstere maksimalt om dagen.

Få bedre luft med et ventilationssystem


Hvis man ikke bryder sig om at sove med vinduer åbne, så er det en god ide at få installeret et ventilationssystem, som kan erstatte den forurenede luft med frisk luft.

Et ventilationssystem er især velegnet til nye eller renoveret huse, som typisk vil være tætnet, hvorfor det kan være svært at få frisk luft ind.

Man kan vælge udelukkende at få installeret en form for mekanisk ventilation, som ventilerer via mekaniske ventilatorer, eller man kan vælge en hybrid ventilation, som er en blanding mellem naturlig og mekanisk ventilation, hvor disse går ind og supplerer hinanden.

Elektroniske apparater forurener og giver dårlig luft

De elektroniske ting i ens hjem kan også være store syndere i forhold til, at udlede dårlig luft. Byggematerialer kan fx være med til at forurene luften, og det samme kan udluftningen fra elektroniske apparater, såsom fjernsyn, computer, opvaskemaskine, køleskab osv.

Befinder man sig i et hjem med mange skadelige partikler eller i et område, fx inde i byen, hvor luften ofte er forurenet, så kan det også være en løsning af ty til et mekanisk eller hybrid ventilationsanlæg.

Typiske symptomer på dårligt indeklima

Der kan være forskellige tegn på, at man lever i et dårligt indeklima.

De typiske symptomer vil være træthed eller sløvhed, hovepine, skulder- eller nakkesmerter, hoste, kvalme, svimmelhed eller irriterende øjne, som kan virke tørre eller klø mere end vanligt.

Ofte vil man opleve, at symptomerne er slemmest, når man befinder sig i den dårlige luft, men aftage så snart man er ude i den friske luft igen. Hvis man lider af astma eller allergi, vil man ofte være den første, som lægger mærke til, at luften er dårlig, da man typisk vil reagere stærkt på de skadelige partikler. Man kan sågar udvikle allergi ved at befinde sig i et dårligt indeklima.

Alvorlige bivirkninger

Udover de nævnte symptomer, kan der også være større følger ved at leve uren luft. Man kan fx ende med at udvikle hjertekarsygdomme eller kræft, hvor den mest typiske vil være kræft i luftvejene. Denne form for kræft kan skyldes tobaksrøg, radioaktiv stråling fra radon eller asbest.

Ryger man bør man derfor også sørge for at ryge udenfor, så man ikke påvirker de andre beboere med den skadelig røg. Radon kommer fra undergrunden og kan trænge op gennem gulvet, hvis der er utætheder i det.

Derfor kan det være en god ide at undersøge, hvorvidt man bor ovenpå et område, hvor der er meget radon.

Opsummering

For at opsummere er disse løsninger vejen mod et bedre indeklima:

  • Hold temperaturen mellem 20-22 grader
  • Gør rent jævnligt, mindst en gang om ugen
  • Sørg for, at fugt ikke spreder sig ved at lufte ud, tørre tøj udenfor og bruge emhætten ved madlavning
  • Luft ud mindst en gang om dagen
  • Ryg udenfor
  • Tjek for radon i undergrunden
  • Evt. installere et ventilationssystem
Fortsæt

5 gode råd mod stress og søvnbesvær

5 gode råd mod stress og søvnbesvær

Sådan kommer du i gang med at bekæmpe stress og søvnbesvær.

Vi lever i en tid, hvor der er utrolig meget fart på og et hav af ting at tænke på oven i hatten. Af denne årsag bliver flere og flere ramt af stress. Dette har drastiske effekter på eksempelvis humør, produktivitet, døgnrytme og søvnkvalitet.

Stress har det nemlig om noget med, at gå udover store dele af vores dagligdag, da de tanker og bekymringer, en stresset tilstand medfører, hurtigt tager alt for meget fokus.

Derfor bliver det på ingen tid svært at sove, svært at arbejde og i det hele taget svært at bibeholde en normal tilværelse.
Med stress i krop og sjæl kan det immervæk være tæt på umuligt at falde til ro, hvilket er nødvendigt for at få tilstrækkeligt med søvn såvel som at koncentrere sig i forbindelse med hverdagens mange pligter og arbejdsopgaver.

Ofte kan det være svært at finde ud af, hvorvidt man er ramt af stress eller ej. Det er naturligvis heller ikke noget, der er særligt enkelt at måle eller vurdere. Ikke desto mindre vil det som oftest være et tegn på stress, hvis du begynder at opleve problemer med at falde i søvn om natten.

Herunder vil vi komme med 5 gode råd mod stress og søvnbesvær.

1. Få gjort noget ved sagen så hurtigt som muligt

Det kan udelukkende anbefales på det stærkeste, at du får gjort noget ved sagen øjeblikkeligt, hvis der skulle begynde at opstå for meget stress i din hverdag. Som sagt, vil dette netop have mærkbare konsekvenser, og mest af alt vil du i den grad kunne mærke det på kvaliteten og mængden af din søvn.

Stress og søvnbesvær - 5 gode råd

Mennesket er ekstremt afhængigt af søvn, og derfor er det bestemt ikke et område, som man bare skal se igennem fingrene med. Tværtimod gælder det om at få bekæmpet søvnbesværet og stressen, så snart problemerne opstå. Jo tidligere du begynder et aktivt bekæmpelsesforløb, desto bedre.

Det kan dog selvfølgelig være svært at vide, hvad man skal foretage sig, hvis man ikke har prøvet at stå i en lignende situation før. Således kan du drage fordel af at bide mærke i følgende fire råd, foruden det allerede nævnte råd om at agere hurtigt.
Disse har netop alle til formål at styrke din viden om, hvad du kan give dig til for at få rådet bod på problemet.

2. Kobl af fra hverdagens stress og jag

Én af de primære årsager til, at så mange bliver ramt af stress og søvnbesvær, er utvivlsomt det heftige tempo, som det senmoderne samfund bærer præg af. Dette råd lyder dermed på, at du skal forsøge at koble dig fra dette tempo i ny og næ.

Dette kan være utroligt svært, da store dele af vores hverdag lægger op til konstant kontakt med vores medmennesker og omverden. Ikke desto mindre vil du med garanti være i stand til at mærke en kæmpemæssig forskel, da det giver langt mere tid og ro til fordybelse og afslapning.

Stress og søvnbesvær - gør noget ved problemet

Når det kommer til at koble af, kan det for eksempel særligt tilrådes at slukke for de elektroniske enheder noget oftere.
Mange har det eksempelvis med, at kigge på computeren eller mobiltelefonen indtil de sene timer på aftenen eller sågar natten, og dette er medvirkende til at forvirre din krop, der med sikkerhed ville foretrække at gøre sig klar til seng. Læs mere om hvordan blåt lys kan forringe din søvnkvalitet.

Dertil kan det i høj grad være medvirkende til at forårsage stress, hvis du hele tiden surfer rundt mellem diverse sociale medier, arbejdsrelaterede e-mails og nyhedsapps med sensationsoverskrifter.

Alt i alt vil det gøre gavn af tage regelmæssige pauser fra hverdagens høje tempo.

3. Følg en planlagt rytme inden sengetid

Hvis du har det på samme måde som de fleste andre mennesker, kan du ikke bare lige blive træt og klart til at sove på et splitsekund.

Dermed forekommer det oplagt, at du gør en vis indsats for at blive gradvist trættere, indtil du når det punkt, hvor det rent faktisk bør være relativt nemt at falde i søvn.

Alle kender til alternativet, hvor man hopper spontant i seng og dernæst bruger timevis på at tvinge sig selv til at blive træt. Problemet er bare, at det som regel har den modsatte effekt, hvilket kan holde dig vågen i ulideligt lang tid.

Dette gør sig endvidere særligt gældende, hvis du i forvejen bøvler med diverse bekymringer og stressrelaterede tanker. For at blive gradvist trættere og samtidigt kan det derfor kun betale sig at planlægge en form for rytme eller et fast ritual inden sengetid.

For det første har dette til formål at lulle dig selv i søvn, og for det andet kan det være en god metode til at få lagt stressen på hylden for en stund.

Nogle holder for eksempel af at læse en bog, hvorimod andre foretrækker at lytte til en lydbog inden sengetid.

4. Accepter dine problemer og konfronter stressen

Hvis du skal komme stress og søvnbesvær problemer til gode, nytter det ikke noget at flygte fra realiteten. Med andre ord bliver du nødt til at erkende, at du har et problem, der ikke kan ignoreres.

Dette kan virke banalt, men i sidste ende er og bliver det et vigtigt skridt i kampen mod stress og søvnmangel. I nogle tilfælde kan du måske finde en vej til at komme af med de stressende og bekymrede tanker selv, og i andre tilfælde får du muligvis brug for hjælp.

Under alle omstændigheder er det essentielt, at du ikke prøver at lade som om, der ikke er et problem. Dette vil netop kun forværre situationen, hvilket hverken er til gavn for dig eller nogen som helst anden.

Stress og søvnbesvær accepter problemerne

Stress har det trods alt med ikke bare at ville lade sig ignorere, og såfremt du formår at forbigå dens indflydelse i løbet af dagen, vil tankerne sikkert blot dukke op i løbet af de sene timer.

5. Undgå at ende i en negativ spiral

Hvis man pludselig skal til, at vænne sig til en hverdag, hvor man hverken får tilstrækkeligt med ro, hvile eller søvn, kan det hurtigt blive en kamp at forblive positiv.

Med det sagt, skyder du dig selv i foden, hvis du imødekommer al den negativitet, som stress og søvnbesvær medfører, og lader det influere din opfattelse af livet.

Det kan for eksempel nemt gå hen og blive en dårlig vane, hvis du bruger mange kræfter på at bande og svovle på kontoret over de få timer, som du har formået at sove i løbet af natten. Ydermere nytter det ikke noget at tænke de samme negative tanker, inden du på ny skal til at lægge dig til at sove igen.

I så fald vil du immervæk blive fanget i en negativ spiral, der reproduceres gang på gang, fordi din situation og tilstand simpelthen ikke ændrer sig til det bedre.

Uanset hvor simpelt det måske lyder, går det sidste råd dermed på ikke, at lade dig blive opslugt af stressens dominerende negativitet.

Fortsæt

Sov mere end 7 timer om natten.....

Sov mere end 7 timer om natten.....

Sov bedre.

Sov godt og nok. Det er ikke bare vigtigt, når man går i skole eller studerer.
Det gælder også, når du vil være god til dit job eller sport. Søvn forbedrer præstationen.

Fortsæt