Din kurv

Dårlig luft i dit soveværelse påvirker din søvn

Dårlig luft i dit soveværelse påvirker din søvn

Dårlig luft kan forringe hjemmets indeklima, og det kan være skyld i diverse gener.

Derfor er det vigtigt, at man sørger for at have så ren en luft som muligt, hvilket man bl.a. kan opnå ved hjælp af udluftning, ventilation og rengøring.

Herunder gennemgås, hvad der er skyld i et dårligt indeklima, og hvad man kan gøre for at komme det til livs.

Høje temperaturer er lig med dårlig luft

Dårlig luft kan først og fremmest være et resultat af den forkerte temperatur. Er temperaturen for høj, vil luften typisk blive tung.

Den ideelle temperatur i hjemmet ligger omkring 20-22 grader og må helst ikke overstige 23 grader, for så vil man kunne begynde at mærke, at luften er væmmelig at befinde sig i.

Man skal derfor være opmærksom på, at man har den rette temperatur og så vidt muligt forsøge at regulere den, så den ikke overstiger de maksimale 23 grader.

Gør rent jævnligt og slip for skadelige støvpartikler

Mangel på rengøring kan også medvirke til et dårligt indeklima. Sørg for at få fjernet alt synligt snavs der er at finde på diverse overflader.

Derudover skal man også være opmærksom på støv fra sengetøj og tæpper, som har godt af at blive rystet og luftet jævnligt. Ligesom man skal være obs på snavs, der trækkes med ind udefra fra fx sko, børn eller kæledyr.

Hvis man mærker, at luften er dårligere end normalt, så kan det altså være værd at overveje at hive støvkosten frem en ekstra gang.

Pas på fugten

Indeklimaet kan også påvirkes af fugt. Et fugtigt klima stammer ofte fra badning, tørring af tøj og madlavning. Man skal derfor sørge for at få ventileret ordentlig ud ude på badeværelset og lufte ud, når man har været i bad.

Ligesom det kan anbefales ikke at tage for lange bade. Tørring af vasketøj skal så vidt muligt også foregå udenfor, da luften kan lide stor skade fra den fugt, som tøjet afgiver, hvilket kan være usundt at indånde.

Når man laver mad, skal man sørge for at bruge emhætten og lufte ud, når man er færdig, så eventuel fugt og os kan komme ud af boligen og ikke sprede sig til andre rum. Fugt kan også medvirke til skimmelsvamp, hvilket kan være sundhedsfarligt at bo i, hvorfor det altså er yderst vigtig, at man er opmærksom på at få ledt fugten ud af hjemmet.

Luft ud mindst en gang om dagen

Er man dårlig til at få udluftet i hjemmet, så kan det også medføre til, at luften forringes. Sørg for at åbne vinduerne mindst en gang om dagen, så der kan strømme frisk luft ind.

Det skal man især huske at gøre i vintermånederne, hvor det ellers er nemt at forfalde til at forblive indendørs med lukkede vinduer og godt skruet op for varmen. Vaner som altså skriger på et dårligt indeklima.

Forbedr søvnen med et sundt indeklima

Udluftning er især vigtigt i soveværelset. Her er mange mennesker forfalden til at lukke døre og vinduer for at få ro og mørke om natten, men på den måde kan luftkvaliteten forringes betydeligt i løbet af natten, især hvis man ikke har noget ventilation i rummet.

Sover man i et indelukket klima, kan det også have stor betydning for søvnen, det viser flere store undersøgelser. Og dårlig søvn fører til ringere livskvalitet i hverdagen, hvorfor det er alfa omega, at man får styr på luften i soveværelset, så man kan præstere maksimalt om dagen.

Få bedre luft med et ventilationssystem


Hvis man ikke bryder sig om at sove med vinduer åbne, så er det en god ide at få installeret et ventilationssystem, som kan erstatte den forurenede luft med frisk luft.

Et ventilationssystem er især velegnet til nye eller renoveret huse, som typisk vil være tætnet, hvorfor det kan være svært at få frisk luft ind.

Man kan vælge udelukkende at få installeret en form for mekanisk ventilation, som ventilerer via mekaniske ventilatorer, eller man kan vælge en hybrid ventilation, som er en blanding mellem naturlig og mekanisk ventilation, hvor disse går ind og supplerer hinanden.

Elektroniske apparater forurener og giver dårlig luft

De elektroniske ting i ens hjem kan også være store syndere i forhold til, at udlede dårlig luft. Byggematerialer kan fx være med til at forurene luften, og det samme kan udluftningen fra elektroniske apparater, såsom fjernsyn, computer, opvaskemaskine, køleskab osv.

Befinder man sig i et hjem med mange skadelige partikler eller i et område, fx inde i byen, hvor luften ofte er forurenet, så kan det også være en løsning af ty til et mekanisk eller hybrid ventilationsanlæg.

Typiske symptomer på dårligt indeklima

Der kan være forskellige tegn på, at man lever i et dårligt indeklima.

De typiske symptomer vil være træthed eller sløvhed, hovepine, skulder- eller nakkesmerter, hoste, kvalme, svimmelhed eller irriterende øjne, som kan virke tørre eller klø mere end vanligt.

Ofte vil man opleve, at symptomerne er slemmest, når man befinder sig i den dårlige luft, men aftage så snart man er ude i den friske luft igen. Hvis man lider af astma eller allergi, vil man ofte være den første, som lægger mærke til, at luften er dårlig, da man typisk vil reagere stærkt på de skadelige partikler. Man kan sågar udvikle allergi ved at befinde sig i et dårligt indeklima.

Alvorlige bivirkninger

Udover de nævnte symptomer, kan der også være større følger ved at leve uren luft. Man kan fx ende med at udvikle hjertekarsygdomme eller kræft, hvor den mest typiske vil være kræft i luftvejene. Denne form for kræft kan skyldes tobaksrøg, radioaktiv stråling fra radon eller asbest.

Ryger man bør man derfor også sørge for at ryge udenfor, så man ikke påvirker de andre beboere med den skadelig røg. Radon kommer fra undergrunden og kan trænge op gennem gulvet, hvis der er utætheder i det.

Derfor kan det være en god ide at undersøge, hvorvidt man bor ovenpå et område, hvor der er meget radon.

Opsummering

For at opsummere er disse løsninger vejen mod et bedre indeklima:

  • Hold temperaturen mellem 20-22 grader
  • Gør rent jævnligt, mindst en gang om ugen
  • Sørg for, at fugt ikke spreder sig ved at lufte ud, tørre tøj udenfor og bruge emhætten ved madlavning
  • Luft ud mindst en gang om dagen
  • Ryg udenfor
  • Tjek for radon i undergrunden
  • Evt. installere et ventilationssystem
Fortsæt