Din kurv

5 gode råd mod stress og søvnbesvær

5 gode råd mod stress og søvnbesvær

Sådan kommer du i gang med at bekæmpe stress og søvnbesvær.

Vi lever i en tid, hvor der er utrolig meget fart på og et hav af ting at tænke på oven i hatten. Af denne årsag bliver flere og flere ramt af stress. Dette har drastiske effekter på eksempelvis humør, produktivitet, døgnrytme og søvnkvalitet.

Stress har det nemlig om noget med, at gå udover store dele af vores dagligdag, da de tanker og bekymringer, en stresset tilstand medfører, hurtigt tager alt for meget fokus.

Derfor bliver det på ingen tid svært at sove, svært at arbejde og i det hele taget svært at bibeholde en normal tilværelse.
Med stress i krop og sjæl kan det immervæk være tæt på umuligt at falde til ro, hvilket er nødvendigt for at få tilstrækkeligt med søvn såvel som at koncentrere sig i forbindelse med hverdagens mange pligter og arbejdsopgaver.

Ofte kan det være svært at finde ud af, hvorvidt man er ramt af stress eller ej. Det er naturligvis heller ikke noget, der er særligt enkelt at måle eller vurdere. Ikke desto mindre vil det som oftest være et tegn på stress, hvis du begynder at opleve problemer med at falde i søvn om natten.

Herunder vil vi komme med 5 gode råd mod stress og søvnbesvær.

1. Få gjort noget ved sagen så hurtigt som muligt

Det kan udelukkende anbefales på det stærkeste, at du får gjort noget ved sagen øjeblikkeligt, hvis der skulle begynde at opstå for meget stress i din hverdag. Som sagt, vil dette netop have mærkbare konsekvenser, og mest af alt vil du i den grad kunne mærke det på kvaliteten og mængden af din søvn.

Stress og søvnbesvær - 5 gode råd

Mennesket er ekstremt afhængigt af søvn, og derfor er det bestemt ikke et område, som man bare skal se igennem fingrene med. Tværtimod gælder det om at få bekæmpet søvnbesværet og stressen, så snart problemerne opstå. Jo tidligere du begynder et aktivt bekæmpelsesforløb, desto bedre.

Det kan dog selvfølgelig være svært at vide, hvad man skal foretage sig, hvis man ikke har prøvet at stå i en lignende situation før. Således kan du drage fordel af at bide mærke i følgende fire råd, foruden det allerede nævnte råd om at agere hurtigt.
Disse har netop alle til formål at styrke din viden om, hvad du kan give dig til for at få rådet bod på problemet.

2. Kobl af fra hverdagens stress og jag

Én af de primære årsager til, at så mange bliver ramt af stress og søvnbesvær, er utvivlsomt det heftige tempo, som det senmoderne samfund bærer præg af. Dette råd lyder dermed på, at du skal forsøge at koble dig fra dette tempo i ny og næ.

Dette kan være utroligt svært, da store dele af vores hverdag lægger op til konstant kontakt med vores medmennesker og omverden. Ikke desto mindre vil du med garanti være i stand til at mærke en kæmpemæssig forskel, da det giver langt mere tid og ro til fordybelse og afslapning.

Stress og søvnbesvær - gør noget ved problemet

Når det kommer til at koble af, kan det for eksempel særligt tilrådes at slukke for de elektroniske enheder noget oftere.
Mange har det eksempelvis med, at kigge på computeren eller mobiltelefonen indtil de sene timer på aftenen eller sågar natten, og dette er medvirkende til at forvirre din krop, der med sikkerhed ville foretrække at gøre sig klar til seng. Læs mere om hvordan blåt lys kan forringe din søvnkvalitet.

Dertil kan det i høj grad være medvirkende til at forårsage stress, hvis du hele tiden surfer rundt mellem diverse sociale medier, arbejdsrelaterede e-mails og nyhedsapps med sensationsoverskrifter.

Alt i alt vil det gøre gavn af tage regelmæssige pauser fra hverdagens høje tempo.

3. Følg en planlagt rytme inden sengetid

Hvis du har det på samme måde som de fleste andre mennesker, kan du ikke bare lige blive træt og klart til at sove på et splitsekund.

Dermed forekommer det oplagt, at du gør en vis indsats for at blive gradvist trættere, indtil du når det punkt, hvor det rent faktisk bør være relativt nemt at falde i søvn.

Alle kender til alternativet, hvor man hopper spontant i seng og dernæst bruger timevis på at tvinge sig selv til at blive træt. Problemet er bare, at det som regel har den modsatte effekt, hvilket kan holde dig vågen i ulideligt lang tid.

Dette gør sig endvidere særligt gældende, hvis du i forvejen bøvler med diverse bekymringer og stressrelaterede tanker. For at blive gradvist trættere og samtidigt kan det derfor kun betale sig at planlægge en form for rytme eller et fast ritual inden sengetid.

For det første har dette til formål at lulle dig selv i søvn, og for det andet kan det være en god metode til at få lagt stressen på hylden for en stund.

Nogle holder for eksempel af at læse en bog, hvorimod andre foretrækker at lytte til en lydbog inden sengetid.

4. Accepter dine problemer og konfronter stressen

Hvis du skal komme stress og søvnbesvær problemer til gode, nytter det ikke noget at flygte fra realiteten. Med andre ord bliver du nødt til at erkende, at du har et problem, der ikke kan ignoreres.

Dette kan virke banalt, men i sidste ende er og bliver det et vigtigt skridt i kampen mod stress og søvnmangel. I nogle tilfælde kan du måske finde en vej til at komme af med de stressende og bekymrede tanker selv, og i andre tilfælde får du muligvis brug for hjælp.

Under alle omstændigheder er det essentielt, at du ikke prøver at lade som om, der ikke er et problem. Dette vil netop kun forværre situationen, hvilket hverken er til gavn for dig eller nogen som helst anden.

Stress og søvnbesvær accepter problemerne

Stress har det trods alt med ikke bare at ville lade sig ignorere, og såfremt du formår at forbigå dens indflydelse i løbet af dagen, vil tankerne sikkert blot dukke op i løbet af de sene timer.

5. Undgå at ende i en negativ spiral

Hvis man pludselig skal til, at vænne sig til en hverdag, hvor man hverken får tilstrækkeligt med ro, hvile eller søvn, kan det hurtigt blive en kamp at forblive positiv.

Med det sagt, skyder du dig selv i foden, hvis du imødekommer al den negativitet, som stress og søvnbesvær medfører, og lader det influere din opfattelse af livet.

Det kan for eksempel nemt gå hen og blive en dårlig vane, hvis du bruger mange kræfter på at bande og svovle på kontoret over de få timer, som du har formået at sove i løbet af natten. Ydermere nytter det ikke noget at tænke de samme negative tanker, inden du på ny skal til at lægge dig til at sove igen.

I så fald vil du immervæk blive fanget i en negativ spiral, der reproduceres gang på gang, fordi din situation og tilstand simpelthen ikke ændrer sig til det bedre.

Uanset hvor simpelt det måske lyder, går det sidste råd dermed på ikke, at lade dig blive opslugt af stressens dominerende negativitet.

Fortsæt